Blog

Terapija s punčko pri osebah z demenco

Terapevtska punčka

Na začetku moram poudariti, da gre za terapijo oziroma pristop, ki je zelo kompleksen. Tukaj nanizam le nekaj značilnosti in podam laično razlago. Več o tem bo v naslednjih mojih člankih oziroma prispevkih.

Veliko naših uporabnikov, starostnikov in starostnic trpi za blago, srednjo ali močnejšo obliko demence.
Da bi se z demenco lažje soočali, jo premagovali oz. vsaj obvladovali, smo proti koncu leta 2020 pri »Skupaj je lažje« bolj aktivno začeli z novo terapijo, ki je še posebno primerna* za bolnike s srednjo in težko stopnjo demence.
Gre za tako imenovano terapijo s punčko. Pri tej terapiji bolniku z demenco zagotovimo punčko iz blaga, s katero se lahko poveže, jo ujčka in jo neguje. Punčka bolniku z demenco, ki se v svetu vedno težje znajde, predstavlja način orientiranja, s punčko ni sam in zapuščen v neznanem svetu. Punčka ima terapevtske koristi in ne gre zgolj za »igranje« z igračo.
V nadaljevanju besede “igra” ne uporabljamo v pravem pomenu besede, temveč je mišljena kot uporaba, terapija in podobno.

1. Uporaba punčke zmanjša stres
Namesto da je bolnik ves čas tisti, ki potrebuje pomoč drugega, se vloge pri igri s punčko obrnejo – bolnik z demenco zopet skrbi za nekoga, nekaj. Tako njegov svet postane bolj strukturiran in obvladljiv.

2. Uporaba punčke izboljša razpoloženje
Igra s punčko in skrb zanjo pomenita, da se bolnik prijetno zamoti, in to z bolj zaželenim vedenjem, z igro, namesto z bolj nezaželenim, kot so packanje, slačenje, beg in podobno.

3. Punčka bolnika poveže z zunanjim svetom
Terapija je zelo uspešna, ker punčka bolniku predstavlja nekaj, s čimer se lahko igra ali mora zanjo skrbeti ali pa nadomešča odsotno dobro mamo. Bolnik se spomni časa, ko je postal starš ali pa tistega, ko je bil sam še otrok. Bolnik pri igri s punčko doživi svet, ki je več od njega samega in v njem najde varnost in zaščito.

Kakšna je naša punčka?
V terapevtske namene pri Skupaj je lažje uporabljamo posebno punčko, ki je barvita, ima žepek za shranjevanje, gumbke in druge terapevtske podrobnosti.
Za nas jo je z našim sodelovanjem izdelala gospa Tina Renko (Mimma.si). Punčka je iz cunj, je brezčasna. Ko bolnik punčko sprejme, jo ves čas nosi s sabo. Če ste pripravljeni poskusiti s terapijo s punčko pri svojem starostniku, lahko punčko kupite oziroma naročite pri nas. Pomembno je, da je punčka lahko personalizirana (narejena točno za določenega uporabnika), velikokrat se je izkazalo za pozitivno, ko je bila punčka narejena iz oblačil uporabnice oziroma uporabnika.
Pomembno pa je še nekaj:
Terapije se je vedno treba lotiti sistematično in strokovno, predvsem pa s spoštovanjem do bolnika. O terapiji se je treba pomeniti s svojci, da terapijo razumejo. Pozorni pa moramo biti tudi na to, da ne bi bolnik začel potrebe punčke postavljati pred svoje lastne – da ga ne bi bolj skrbelo, da bo punčka jedla in spala, pa bi pri tem zanemarjal lastne potrebe po hrani in počitku.
Vas zanima več o terapiji s punčko in kako bi lahko pomagala vašemu starostniku? Kontaktirajte nas preko e-pošte skupajjelazje@gmail.com ali nas pokličite na telefonsko številko 051/307-676 in skupaj bomo reševali težke situacije.

*Primernost oziroma ustreznost omenjene terapije je treba pri vsakem posamezniku pretehtati in sistematično vpeljati ter spremljati.

Za podjetje Juliet Rose sem opravila raziskovalna dela na temo Milina staranja in osamljenost starostnikov, ter Demenca in Stisk roke. Moja dela si lahko ogledate spodaj.

Aktivno se ukvarjam tudi s pripravo pobarvank za starostnike, kot tudi za starostnike z demenco.

Vsak si želi, da ga nekdo za roko drži - Skupaj je lažje.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.